Välkommen Pedram!
Vi är glada att välkomna Pedram Seddighzadeh Yazdi som ny medarbetare hos oss på Theory Into Practice! Med sin nyfikenhet som arkitekt och sin skicklighet inom gestaltning och digitala verktyg, blir Pedram ett värdefullt tillskott till vårt team. Vi ser fram emot att arbeta tillsammans och önskar honom varmt välkommen!
Visioner i Norr går vidare i ett andra steg, och vi fortsätter tillsammans med Boden!
Vi är väldigt glada för möjligheten att få fortsätta att utveckla och fördjupa oss i hur delningsarkitektur kan bredda användningen av ödehusen i Råne älvdal och bli hem för fler! Sedan tidigare finns ett stort antal ödehus kartlagda, och nu blir det vår uppgift att ta fram innovativa lösningar för hur dessa hus kan vara en redan byggd resurs för Bodens tilltänkta befolkningsökning.
Kreativt arbete hos Uppsalahem
Att tänka fritt kring en bostadsdröm är något av det roligaste och mest utmanande vi vet! Med input från användarna får vi fördjupade insikter om vardagsbestyr, prioriteringar och alla de egenheter som livet innehåller. Och tillsammans med beställare kan vi fundera ut hur vi bäst formar rum för att ge plats för de händelser och möten de boende vill ha i sina liv. Vi får chans att lyssna in, vidga perspektiven, maxa kreativiteten och öka värdeskapandet.
Theory Into Practice gästar Urbanistica Podcast
Mustafa Sherif driver sedan fyra år sin podcast Urbanistica för att stärka samtalet inom branschen. Hur skapas mer livskraftiga städer? I avsnitt 425 medverkar Anna från TIP för att berätta om hur och varför vi startade företaget. Hur kan vi vidga rollen och skapa mer värde genom vårt arbete?
Delningsarkitektur i Högdalen
TIP har fått i uppdrag att rita ca 100 bostadsrätter för Åke Sundvall i Högdalen. Efter vinst i jämförelseförfarande påbörjar vi nu arbetet vidareutveckla ett förslag inför samråd. Högdalen är en plats med ett rikt utbud och stora befintliga kvaliteter att förvalta och förädla. För att maxa husets kvaliteter och samtidigt hålla nere fotavtrycket så planeras bostäderna för delningsarkitektur!
Värmeverket!
Har du besökt Värmeverket i Bredäng? Om inte, gör det! Det är den ikoniska panncentralen från 60-talet som ger ny energi till området igen, fast nu genom kultur. Social hållbarhet värd namnet! Värmeverket kommer helt säkert att uppvisa absolut spjutspets i sitt framtida kulturcampus, där delningsarkitektur kan bidra till nya överlapp och synergier mellan boende och kultur. Leo Razzak övertygar med sin tro på människors inneboende kraft, sin förmåga att bygga kreativa team och siktet på det fantastiska.
Ny rapport om platsomvandling!
Nu finns rapprten från projektet "Från p-plats till samlingsplats" publicerade. Den största lärdomen vi tar med oss är hur bra det kan bli med enkla medel. Liksom att medskapande design kräver arkitekter som är mer sociala och pedagogiska och som kan improvisera tillsammans med människor och material på plats. Istället för timmar vid skärmen från arkitekternas sida och en anonym byggprocess, är “platsskapande” (placemaking) något helt annat som verkligen har potential att bygga och stärka grannskap.
TIP och Svenska Bostäder på Innovationsveckan
I början av oktober presenterade vi tillsammans med Svenska Bostäder vårt gemensamma arbete på Innovationsveckan. Titeln på vår presentation var “Utvecklingen av framtidens delningsbostad i Svenska Bostäders regi – från idé till verklighet”.
“Hur-svårt-kan-det-va” i Kortedala
För tredje och sista gången har vi tillsammans med lokala krafter omvandlat en asfaltsyta i “Från p-plats till samlingsplats”. Denna gången för Familjebostäder i Göteborg.
Efter inspel från boende i Kortedala blev pop-updesignen en scen vid naturen. I randzonen mellan bebyggelse och natur byggdes en scen med hjälp av trätekniker som också lekmän kan bemästra. Från att ha varit en tråkig asfaltsyta är scenen nu en plats för samtal, vila, ett gigantiskt insektshotell, ett utflyktsmål för förskolan och kanske starten på ett nytt kreativt landskap, som byggs upp av boende och bostadsbolag i samverkan.
Kultur och bostäder i Upplands Väsby
Nu är TIP tillbaka i centrala Upplands Väsby, denna gång på uppdrag av Väsbyhem som har förvärvat den vackra modernistiska byggnaden som haft många namn – Folkets Hus, Kulturhuset Vega och Medborgarhuset. Fastigheten ligger i bästa läge mitt på huvudgatan och intill en park. Kommunen och Väsbyhem vill pröva publika lokaler och nya bostäder i en detaljplaneprocess.
Mycket mat och sport i delningsbostaden
En ny termin har startat och fyra internationella studenter har flyttat in på KTH Live-In Lab. Vi besökte de nyinflyttade för att höra vad de tycker om delningsbostaden som vi ritade för några år sedan.
Forskare synliggör klimatbesparingar i co-living
Med klimatkris och ambitioner om ökat bostadsbyggande, vilka bostadsstrategier skulle kunna minska klimatutsläppen? Co-living är en strategi som lyfts fram men som sällan implementeras i det breda bostadsbyggandet. Forskarna Tove Malmqvist och Johanna Brismark har beräknat koldioxidbesparingarna i två svenska fallstudier av co-living, bägge med delningsarkitektur utvecklad av TIP. Resultaten finns att läsa i artikeln “Embodied carbon savings of co-living and implications for metrics”.
Miljöbelastning från trästommar - en jämförelse av 5 fall
Byggande står för betydande resursanvändning och miljöbelastning och byggnadsstommar i trä för ett möjligt sätt att bidra till ett mer hållbart byggande! Forskningen bekräftar att det har skett en snabb utveckling av byggsystem och lösningar för flervåningsbyggnader i trä de senaste åren. Trästommar trendar, men vad kan vi om den stora mängd trähus som byggs idag? Hur ser de olika byggsystemen ut och hur påverkar de byggnaden som helhet?
Färgstark omvandling i Markbacken med Örebrobostäder
Projektet “Från p-plats till samlingsplats” vill bidra till mer hållbara, inkluderande och estetiska livsmiljöer kring flerfamiljshus genom att samskapa, testa och utvärdera nya och enkla lösningar för omvandling av parkeringsytor till samlingsplatser.
Spontant och lekfullt platsskapande i Gottsunda
Tänk så lätt ändå, att omvandla asfalt till roligare platser. På senare år har många stadsgator omvandlats till populära sommargågator. Kan fastighetsägare fortsätta denna trend i sina bostadsområden? Och vad vill de boende göra på platserna, när de själva får bestämma?
Kolla in SVTs inslag om den nyinvigda cykelhubben i Rissne!
SVT har precis varit på besök i nyöppnade cykelhubben i Rissne, bostadsbolaget Förvaltarens fullskaletest inom MoBo III. Nu är de nyfikna på varför vi arkitekter på TIP har dragit igång detta demonstrationsprojekt.
Varsam förnyelse och idéburet bostadsbyggande
Villa Mälarhöjden är Finalist i arkitekturtävlingen Årets Stockholmsbyggnad! Hjälp oss ta hem priset! Sms:a ordet “Villa” till nummer 71550!
Invigning av cykelhubben i Rissne
Nu har cykelhuben på Skvadronsbacken i Rissne öppnat för de boende! På en yta som tidigare rymde 10 parkeringsplatser för privata bilar finns nu plats för ett sextiotal cyklar varav fyra elcyklar som delas i pool för alla hyresgäster.
Konceptutveckling delat boende för Svenska Bostäder
På uppdrag av Svenska Bostäder arbetar vi med utvecklingen av delningstjänster och delat boende. Syftet med uppdraget är att ta fram ett flexibelt koncept för olika grad av delande i boendet som kan anpassas till olika målgrupper, preferenser och hyresnivåer.
Finalist till Årets Stockholmsbyggnad!
”En fin utveckling av en villatomt har möjliggjort fem nya bostäder i samklang med områdets karaktär. En förtätning i den lilla skalan som genom två varsamt inplacerade flygelbyggnader tillsammans med den ursprungliga byggnaden bildar en fin ensemble. Trädgårdsytan har minskats men optimerats med intima och vackra gårdar som resultat.”