Visioner i Norr går vidare i ett andra steg, och vi fortsätter tillsammans med Boden!

Vi är väldigt glada att få fortsätta att utveckla hur delningsarkitektur kan bredda användningen av ödehusen i Råne älvdal och bli hem för fler! Sedan tidigare finns ett stort antal ödehus kartlagda, och nu blir det vår uppgift att ta fram innovativa lösningar för hur dessa hus kan vara en redan byggd resurs för Bodens tilltänkta befolkningsökning. 

För att möta utmaningen har vi satt ihop ett expertteam med lång erfarenhet av att driva och genomföra innovativa lösningar. “Team Boden” är Erik Berg (Egnahemsfabriken), Karin Johansson (projektlots, skribent och folkbildare), Olof Landgren (konceptutvecklare) och TIP.

I arbetet fokuserar vi på ett antal nyckelfrågor:

  • Hur vi kan öka nyttjandet av det redan byggda, och på så vis nå en ökad resurseffektivitet samt möjliggöra boende på landet för fler människor.

  • Att involvera människorna på plats, stärka relationer, och bredda berättelsen om vem som innoverar och ställer om till ett hållbart samhällsbygge med nytänkande lösningar. 

  • Beskriva nya affärsupplägg och det paradigmskifte inom planering som behövs för att bättre förstå de värden som skapas när samhällsutvecklingen utgår från platsens och användarnas behov. 

  • Förverkligande proof of concept

Projektet Visioner i Norr är initierat av Rådet för hållbara städer, regeringens satsning för hållbar stadsutveckling. Bakom utlysningen står Boverket, ArkDes, Energimyndigheten, Vinnova och Formas, för Rådet för hållbara städer, tillsammans med kommunerna. I utlysningen ansökte 50 team och sex valdes ut. Motiveringen till valet av vårt “Team Boden” lyder:

“ I teamet finns en djup kompetens inom gestaltning samt kommunikation och ekonomi. Här finns även tidigare erfarenhet av att arbeta i anslutning till geografin. Värdefullt är att insikterna som lett fram till teamets ansökan kommer från en längre tids arbete med att ta fram koncept för kollektiva boendeformer. Denna förmåga att genomföra projekt skänker trovärdighet åt de ambitioner som teamet formulerat i sin ansökan. Teamet beskriver inte bara ett högst konkret och genomförbart tillvägagångssätt utan även en ambition om att utforska och bygga upp en infrastruktur för liknande fastighetsomvandlingar, med möjlighet att leva vidare och skalas upp i Älvdalen. Metoden kan fungera som inspirationskälla och modell för liknande initiativ i Sverige.”

Mer om Visioner i Norr finns på ArkDes

Föregående
Föregående

Välkommen Pedram!

Nästa
Nästa

Kreativt arbete hos Uppsalahem