Alla bostäder som behövs kan skapas – utan att bygga nytt
I Gunnarsbyn, Boden, står vart tionde hus tomt eller underutnyttjat. Många av byggnaderna finns mitt i byn, nyckelfastigheter som är byns ansikte utåt. Stora och udda kåkar, en tidigare butik och andra säregna hus, som tidigare haft verksamhet i botten och bostad ovanpå.
Vi har träffat Kjell och Gunilla som vill bo kvar i byn på äldre dar, gärna skala ner från villa till lägenhet. Jonas som är entreprenör inom den växande ekoturismen och behöver boende för personalen. Emilia och Linnea som nyligen flyttat hemifrån. De ville stanna i Gunnarsbyn, men det fanns inte lämpliga bostäder.
Människor behöver hus, och hus behöver också människor. Kalla hus förfaller snabbt. Men när det talas om bostadsbehov i Sverige, så är det alltid nya bostadsområden som blir svaret. Måste det vara så fyrkantigt, så top-down, så produktionsorienterat?
Om samhällsplanering istället skulle utgå från lokala behov och hus som finns, skulle vi kunna uppnå plats-unika och inspirerande, ibland till och med kärleksfullt knasiga boendemiljöer. Personliga sätt att bebo arkitekturen, kulturvärden som bibehålls och en historia som fortsätter att skrivas.
Vårt viktigaste budskap från Visioner: i Norr är att framtidens bostadslösningar inte alltid behöver byggas – de kan redan finnas, redo att fyllas med liv. Inte heller behövs ny mark, investeringar i planprocesser och år av väntan på byggstart. Byn är där, med mötesplatser, skola, lanthandel och infrastruktur redan på plats. Hela befolkningstillväxten kan mötas, i husen som redan står där.
Men om svaret är så enkelt, varför behövs en nationell innovationssatsning?
Modell för småskaligt och gemensamt ägande
En anledning till att många av dessa hus står tomma, är att de varken passar in i mallen “villa” eller i mallen “hyreshus”. Därför behövs en samtida modell för småskaligt och gemensamt ägande och förvaltning.
Omprogrammering och varsam ombyggnad
Det behövs omprogrammering och anpassning av husen så att de kan bebos av flera hushåll. Vi på TIP kallar det för delningsarkitektur.
En lokal planeringsprocess
Det behövs en ny typ av samverkans- eller exploateringsavtal, inte formulerat för enstaka byggjättar i nyproduktion, utan för många små, lokala fastighetsägare som vidareutvecklar byn och skapar fler hem i det redan byggda. En planeringsprocess där lokalt agerande, platsutveckling, ombyggnad till låg kostnad och sociala relationer främjas.
I Gunnarsbyn är det den lokala föreningen RÅEK som är möjliggöraren, som kan samla byns krafter och ge ödehusen nytt liv. Det finns redan idag ett etablerat samarbete för kommunal service mellan Bodens kommun och RÅEK, som visar att samverkan ger fördelar för både kommun och lokalsamhälle. Att bygga ut samverkan för att nå mål inom bostadsförsörjningen är nästa steg framåt.
I Visioner: i Norr presenterar vi i Team Boden en platsutveckling som vi vill se i hela Sverige, men som börjar i Gunnarsbyn, där organiseringen redan tagit fart. Här finns husen och behoven – nu är det dags att koppla samman dem och skriva nästa kapitel för en varm och levande by.
Se utställningen Visioner: i Norr på ArkDes nu i helgen och läs rapporten från Team Boden.
Fotograf @Sima Korenivski
#visionerinorr #Råek #Gunnarsbyn #radetforhallbarastader #hållbarstad #arkdes #neweuropeanbauhaus #boden #bodenskommun #bodenxt #tiparkitekter #egnahemsfabriken #delningsarkitektur #tillsammansbyggande #visioner #framtidsvisioner #ödehus #innovation