Miljöbelastning från trästommar - en jämförelse av 5 fall
Byggande står för betydande resursanvändning och miljöbelastning och byggnadsstommar i trä för ett möjligt sätt att bidra till ett mer hållbart byggande! Forskningen bekräftar att det har skett en snabb utveckling av byggsystem och lösningar för flervåningsbyggnader i trä de senaste åren. Trästommar trendar, men vad kan vi om den stora mängd trähus som byggs idag? Hur ser de olika byggsystemen ut och hur påverkar de byggnaden som helhet?
I våras tog vår kollega Maja högskoleingenjörsexamen med inriktning hållbart byggande och är nu både arkitekt och byggingenjör! I sitt examensarbete har Maja dimensionerat och jämfört miljöbelastningen från 5 olika byggsystem för flerbostadshus med olika stommar av trä. Några lärdomar från arbetet är:
Skivmaterial (gips, fibercement, plywood, fanerträ) som möjliggör mycket av byggnadens prestanda mht brand, stabilitet, ljud mm. bidrar till en betydande del av träbyggnaders klimatpåverkan
Kombinationer av olika byggsystem i trä kan ge en mer optimerad resursanvändning och lägre miljöbelastning
Detaljer med pågjutning av bjälklag bidrar negativt till byggnadens klimatpåverkan
“Arbetet har varit en möjlighet för mig att fördjupa mig i byggtekniska detaljer, hållbarhet och framförallt överlappet mellan arkitektur och konstruktion. För att nå resurseffektiva lösningar tror jag det är viktigt att kunna prata flera olika språk, kliva in i flera roller. Det gör det lättare att synliggöra den omfattande mängden parametrar som behöver beaktas vid detaljprojektering, föreslå lösningar och samtidigt förstå hur de påverkar byggnaden och projektet som helhet.”
- Maja Westman
Vill du veta mer om Majas arbete eller samarbeta kring trästommar? Hör av dig till maja@theoryintopractice.se!
Arbetet är framtaget tillsammans med @Bjerking s trägrupp och rapporten går att läsa i sin helhet här