“Hur-svårt-kan-det-va” i Kortedala
För tredje och sista gången har vi tillsammans med lokala krafter omvandlat en asfaltsyta i “Från p-plats till samlingsplats”. Denna gången för Familjebostäder i Göteborg.
Efter inspel från boende i Kortedala blev pop-updesignen en scen vid naturen. I randzonen mellan bebyggelse och natur byggdes en scen med hjälp av trätekniker som också lekmän kan bemästra. Från att ha varit en tråkig asfaltsyta är scenen nu en plats för samtal, vila, ett gigantiskt insektshotell, ett utflyktsmål för förskolan och kanske starten på ett nytt kreativt landskap, som byggs upp av boende och bostadsbolag i samverkan.
Den största lärdomen vi tar med oss är hur bra det kan bli med enkla medel. Liksom att medskapande design kräver arkitekter som är mer sociala och pedagogiska och som kan improvisera tillsammans med människor och material på plats. Istället för timmar vid skärmen från arkitekternas sida och en anonym byggprocess, är “platsskapande” (placemaking) något helt annat som verkligen har potential att bygga och stärka grannskap. Community som det heter så bra på engelska.
Medskapande design och platsskapande ger förutom vackra platser flera sociala mervärden som ökad egenmakt, stolthet och inflytande. En stärkt social infrastruktur som bidrar till lokal trivsel och välmående. Varmt tack till alla som deltog i design och byggande, till Familjebostäder för sin “hur-svårt-kan-det-va”-attityd och till Egnahemsfabriken som ledde bygg-workshoparna med bravur.
Projektet “Från p-plats till samlingsplats” vill bidra till mer hållbara, inkluderande och estetiska livsmiljöer kring flerfamiljshus genom att samskapa, testa och utvärdera nya och enkla lösningar för omvandling av parkeringsytor till samlingsplatser för boende. Utvecklingsarbetet är finansierat av Vinnova och parterna Familjebostäder, Örebrobostäder, Uppsalahem, IVL och TIP.