Styr mot visionen - Utmana rådande system
TIP var inbjudna till Transition Lab Forum 11 i Växsjö, för att leda en framtids workshop som fokuserade på ett framtida Kalmar. Syftet med workshopen var att öka takten i klimatarbetet genom att introducera arbetsmetodik som kan synliggöra olika typer av utvecklingsprocesser, för att sedan arbeta visionsdrivet mot en åtråvärd framtid.
Vi nyttjade ramverket Backcasting för övningen, att starta i visionen för att sedan arbeta bakåt för att identifiera de frågeställningar och lärande som krävs för att nå sitt “drömläge”.
Backcasting som metod har potentialen att snabbt staka ut en riktning för en utvecklingsprocess och ringa in kritiska frågeställningar. Utmaningen är att kunna stänga av sin naturliga instinkt att vilja lösa ett problem och istället stanna längre i både “drömläget” samt framtagandet av “lärande frågeställningar” som hjälper drömläget. På så sätt kan metoden hjälpa till att skapa öppnare förutsättningar.
Uppgiften som workshop-deltagarna fick var svår och tiden knapp, ändå kom både flera intressanta drömlägen och lärande frågeställningar fram. Gruppernas beskrivning av drömläget fokuserade mycket på hur nya kvaliteter kan läggas till vid sidan av det befintliga, och hur fler (alternativt specifika) målgrupper kan involveras i visionen. I de lärande frågeställningarna kunde vi se framförallt tre intressanta teman:
utveckling/utmaning av planprocessen
målstyrning mot klimatneutralitet
nya perspektiv såsom radikal grönska eller barnens stad
Alla tre tendenserna visar på en vilja att utveckla och förändra sättet på vilket planeringen bedrivs, i syfte att få bättre resultat. Vårt medskick till Kalmars tjänstepersoner, och övriga som befinner sig i liknande situationer, är dels att vara noggranna med att visionen är både specifik och förankrad, dels att säkerställa utrymme för utveckling och lärande i arbetsprocessen. Därigenom kan man skapa en elasticitet och möjlighet för visionen informeras och utvecklas tillsammans med sitt genomförande, och för kommunen att dra slutsatser inför sitt fortsatta arbete.
Till sist något om hur man kan arbeta med lösningar som utmanar rådande system. Detta arbete kräver andra ramar, förhållningssätt och tillit för att växa till en systemförändrande kraft. Det kan vara värdefullt för organisationer att identifiera dessa olika delar. Avgörande för att lyckas är vidare att säkerställa dels handlingsutrymme att utforska och lära, dels mandat att hantera de slutsatser som lärandet ger. Finns inte dessa förutsättningar på plats kommer projektet troligen att misslyckas.
Sist men inte minst vill vi tacka alla som tar sig an det viktiga arbetet med att skapa nya visioner, att ta ansvar för den så viktiga utvecklingen och det lärande som kommer behövas på vägen. Att påminnas om att Inte bara göra saker bättre, utan göra bättre saker!!