Vinnare av Årets Nytänkare

Priset Årets Nytänkare på Guldhemmet 2022 går till Theory Into Practice för bostadsprojektet Villa Mälarhöjden!

Vinnare av Årets Nytänkare har genom sitt innovationsprojekt gett begreppet byggemenskap en renässans. Konceptet innebär att privatpersoner bygger för egen förvaltning och påminner om den ursprungliga bostadsrättsmodellen. Projektet bidrar till ökad ekonomisk, miljömässig och social hållbarhet genom mer effektiv mark- och resursanvändning och visar att det är möjligt att mångdubbla befolkningen på en vanlig villatomt och ge nytt liv åt den eftertraktade villastaden.

Vinnaren i kategorin Årets Nytänkare 2022 är Brf Villa Mälarhöjden, Theory Into Practice.

Guldhemmet är ett initiativ från Hemnet, skapad för att hylla enastående insatser inom fastighetsmäklar- och bostadsutvecklarbranschen.

Om projektet

Utöver att forma program och arkitektur har TIP varit projektlots för den byggande bostadsrättsföreningen, en process som spänner över hela byggherrens ansvar

Byggemenskap

Bostadsrättsföreningen har grundats av privatpersoner som har byggt för egen förvaltning. Detta är en renässans av den ursprungliga bostadsrättsmodellen, där människor gick ihop i föreningar för att bygga för egen användning. Idag kallas genomförandemodellen även för byggemenskap. 

Genomförandemodellen har gett de boende stora möjligheter att påverka utformningen av sin kommande bostad, vilket i förlängningen ger en större variation av bostäder på marknaden, med ökad anpassning och inlevelse i unika livssituationer framför stereotyper.

Projektformen har bidragit till att skapa en social infrastruktur där grannarna känner varandra och kan hjälpas åt med hundpassning, barnvakt, låna verktyg, ta emot leveranser etc. Denna informella sociala infrastruktur ska inte underskattas i nära grannskap och har visat sig värdefull inte bara för att bygga relationer, trygghet och trivsel men också för att hantera en oväntad kris.

Potential på systemnivå

Nytänkande kring mark- och resursanvändning. Brf Villa Mälarhöjden visar hur det är möjligt att sexdubbla befolkningen på en vanlig villatomt, utan att göra avkall på trädgårdsstadens gröna kvaliteter. Projektet visar därmed hur staden kan växa inom befintliga småhusområden, utan att ta i anspråk parker, natur- eller odlingsmark. Givet att drygt två miljoner av Sveriges fem miljoner bostäder är småhus belyser projektet en mycket stor potential i det befintliga.

Brf Villa Mälarhöjden bidrar till blandade storlekar och upplåtelseformer i grannskapet, vilka breddar befolkningen och sänker tröskeln till trädgårdsboende. På systemnivå kan en sådan utveckling motverka social polarisering och flyttmönster där unga familjer lämnar storstäderna. Föreningen har gett hem åt ytterligare fem hushåll, de flesta i åldern 20-35 år.

Den byggande föreningen har också kunnat belysa hur svensk bostadsfinansiering skiljer sig från andra länder, där byggemenskaper också är vanligare och en viktigt verktyg i byggandet av hållbara grannskap. Genom att initiera det svenska innovationsprojektet DiverCity med ca 20 medverkande organisationer, har TIP kunnat bidra till svensk systemutveckling för småskaligt och användardrivet bostadsbyggande.

Arkitektur

Brf Villa Mälarhöjden utmärker sig från annan nybyggnad i området genom att ha bevarat den ursprungliga 1920-talsvillan och fruktträdgården. De två nybyggda husen, ett parhus och ett mindre flerbostadshus, är varsamt placerade och formade för att passa in i områdets småskalighet.

Trädgården har varit en viktig utgångspunkt och ett stort mervärde för alla boende, och alla bostäder har egen entré från sin trädgård. Bostäderna tar till vara på villans möjligheter med ljusinfall från flera håll och rum i flera plan samt rum som är öppna upp till nock. 

Framtidsvision

Vi har länge levt med en idé om villan som en fastighet - ett hus - en familj. Projektet öppnar upp tanken för hur trädgårdsbostäder kan finnas i olika storlekar och upplåtelseformer. Det nya kan skapas inom det befintliga och tillsammans utgöra vackra, gröna och levande grannskap för fler.

Föregående
Föregående

DN Debatt – Släpp in fler boendeformer i trädgårdsstäderna

Nästa
Nästa

Styr mot visionen - Utmana rådande system