MoBo
Mobilitet + Boende
MoBo står för mobilitet och boende. Det är ett bostadskoncept för dig som vill erbjuda en attraktiv och hälsosam livsmiljö där alla boende har god tillgång till hållbar mobilitet.
Delade fordon och tjänster i kombination med nyskapande arkitektur underlättar hållbara vardagsvanor och gör dem till det enkla förstahandsvalet. Det ger både bättre ekonomi för både fastighetsägare och boende och ett mer flexibelt och mångsidigt mobilitetsutbud för alla som bor i huset. Samtidigt skapas samhällsvinster för folkhälsa, miljö, ekonomi och sociala värden genom att investeringar i hårdgjord yta för bilparkering kan minskas.
I en serie testbäddar har vi under flera år utvecklat expertis och nya lösningar för bostäder för att ta ett samlat grepp kring boende och hållbart resande. Vårt arbete har genomförts i bred samverkan, med fullskaletest och nytänk för både befintliga bostadsområden och för nyproduktion. Resultatet är mer resurseffektiv arkitektur, samnyttjande av ytor som stärker den sociala infrastrukturen i ett område samt byggnader som bättre möter klimatmål och investerar jämlikt i hållbara beteenden.
Ökat delande av tjänster och prylar innebär ett större behov av delade ytor, vilket öppnar upp för nytänkande arkitektur.
Hittills har flertalet av delningsekonomins och digitaliseringens landvinningar skett i befintlig byggd miljö utan att den har anpassats i någon nämnvärd grad. I MoBo har vi utforskat hur nya rum kan formas, för att stötta de aspekter av utvecklingen som leder till ökad social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet. Den nya mobiliteten har stor potential att bidra till alla dessa dimensioner.
Begreppet “Delningsarkitektur” har myntats under projektets gång och avser rum som stöttar delning. Vi har påbörjat ett nytt tänkande kring (fastighets-)gemensamma ytor, där dessa utformas för att stötta delning. Genom en ny arkitektonisk utformning av flerbostadshuset kan de boendes vardag bli enklare och smidigare. Byggnaden kan erbjuda mer ändamålsenliga rum och utökade funktioner.
Testbäddar
Aktuellt
Demonstrationsprojektet MoBo III – mobilitet och boende som samlad tjänst inom det strategiska innovationsprogrammet Viable Cities förlängs med två år och löper fram till oktober 2024.
Bostadsföretagen Bokoop, Eslöv, Kalmarhem, Uppsalahem och Örebrobostäder ansluter som genomförande parter med ett antal satsningar på mobilitetsområdet, i syfte att minska klimatpåverkan från hyresgästers transporter och skapa grönare och hälsosammare bostadsområden.
Sedan tidigare deltar Fastighets AB Förvaltaren, Sundbybergs stad, KTH samt konsultföretagen TIP, Trivector och Point.
Rapporter
Artiklar
“Parkeringspolitiken måste moderniseras. Feldimensionerade parkeringskrav ska inte hindra bostadsbyggande. Den som inte har råd med en bil ska inte behöva betala grannens parkeringskostnad. Regelverket ska gynna goda stadsmiljöer med plats för lek och grönska.”
MoBo startade som ett innovationsprojekt 2016, och har utvecklats till att omfatta flertalet FoI satsningar och uppdrag. Projekten kännetecknas av bred samverkan, nyfiket utforskande, beprövad metodik och en tydlig målstyrning mot ett mer hållbart och livskraftigt samhälle.
Arbeta användardrivet med med livsmiljön
Genom flerårigt utforskande har vi byggt upp vår kunskap inom ämnet, och har rätt erfarenhet för att driva fram nytänkande lösningar genom utformningen av vår livsmiljö. Vi har ett brett nätverk av landets främsta experter för att skapa ett integrerat tjänsteutbud.
Metoder för samverkan för systemomställning
För att göra skillnad behövs en bred samverkan. Vår styrka ligger i det rumsliga, och översättningen mellan beteende och livsmiljö.
FAKTA
MOBO I - ETT HEM MED INTEGRERADE MOBILITETSLÖSNINGAR
Projektparter: KTH, Trivector, Urbio, Upplands Väsby kommun, Laterre Invest AB, Minoza, Theory Into Practice
Program: VINNOVA Utmaningsdriven Innovation steg 1, 2017.
MOBO I - ETT HEM MED INTEGRERADE MOBILITETSLÖSNINGAR
Projektparter: KTH, Trivector, Urbio, Upplands Väsby kommun, Uppsala kommun, SLU, Laterre Invest AB, Theory Into Practice
Finansiering från innovationsprogrammet Viable Cities och Energimyndigheten, utlysningen “Energi- och klimatomställning för livskraftiga städer”. MoBo I har fått stöd för experimentell forskning 2018-2019.
MOBO II - SYSTEMLÖSNINGAR FÖR HÅLLBART RESANDE PÅ KVARTERSNIVÅ
Projektparter: Theory Into Practice
Förstudie med finansiering från Naturvårdsverket, inom programmet “Stadsinnovationer – stöd för spetstekniker och avancerade systemlösningar” 2018-2019
MOBO III - MOBILITET OCH BOENDE SOM SAMLAD TJÄNST
Projekttparter : Fastighets AB Förvaltaren, Kalmarhem, KTH, Point, Sundbybergs stad, Trivector, Uppsalahem, Örebrobostäder, Theory Into Practice
Finansiering från innovationsprogrammet Viable Cities och Energimyndigheten, utlysningen “Energi- och klimatomställning för livskraftiga städer”. MoBo III har fått stöd för experimentell forskning 2019-2024.
Projektledare och Koordinator för projekten har varit Theory Into Practice.
KONTAKT
Ansvarig arkitekt Magnus Björkman
magnus@theoryintopractice.se