Värmeverket
– kultur ger lokal energi
Värmeverket är inrymt i Bredängs ikoniska panncentral som återigen ger energi till området, fast numera genom kultur. Social hållbarhet värd namnet! Leo Razzak, social entreprenör och grundare av kulturstiftelsen Värmeverket, övertygar med sin tro på människors inneboende kraft och sin förmåga att bygga kreativa team.
TIP stöttar Värmeverket i det pågående detaljplanearbetet för Östra Bredäng. För Värmeverket handlar det om att verksamhetslokalerna ska utvecklas och byggas ut. Samtidigt tillförs drygt hundra bostäder i påbyggnader, vilket ger möjlighet till spännande gränssnitt och samnyttjande av ytor mellan kultur och bostad.
Verket Fastigheter sticker dessutom ut i planområdet genom att addera ett nytt lager till Bredäng utan att radera byggnader och historia. Framsynt!
Utöver att ha arkitektrollen agerar TIP som beställarstöd och projektlots. Vi arbetar därmed med programskrivning, handlar upp konsulter, säkrar kvalitet och leverans av samtliga utredningar, hanterar fastighetsrättsliga frågor samt för löpande dialog med kommun och övriga byggaktörer inom planområdet.
Vi tackar varmt för förtroendet och anser från vår sida att ett nära samarbete mellan beställare och arkitekt ger både en smidig process och ett fint resultat. Vi vill också lyfta fram betydelsen av gestaltningskompetens på beställarsidan. Sergio Montero Bravo, arkitekt på Värmeverket, har gett processen en tydlig riktning genom att värna de rumsliga kvaliteterna.
FAKTA
Bredäng | Stockholm
Uppdragsgivare | Verket Fastigheter
Underlag till detaljplan
Beställarstöd, projektlots
TEAM
Verket Fastigheter (beställare), TIP (arkitektur, projektlots), Sergio Montero Bravo (arkitektur Värmeverket), Urbio (landskap), AIX (antikvarie), Kåver & Mellin (konstruktion), Hifab (markmiljö), Iterio (geoteknik), Brekke & Strand (akustik), Nova Terra (dagvatten).
KONTAKT
Ansvarig arkitekt Karin Kjellson, karin@theoryintopractice.se
Parallellt med volymstudier och utredningar inför den nya detaljplanen har ett djupare samarbete kring användardriven utveckling inletts. Bland annat i nyfikna workshops tillsammans med unga om framtidens hem, som sker inom ramen för forskningsprojektet DelA. Värmeverket vill gärna utforska hur delningsarkitektur kan bidra till nya överlapp och synergier mellan boende och kultur.
Vi hoppas detta är början på ett långsiktigt samarbete, som kan visa vägen för ett framtida (bo)stadsbyggande, med utgångspunkt i människorna och platsen. Siktet är på ett “kulturcampus” som uppvisar spjutspets inom alla hållbarhetsaspekter.