Visioner i Norr

Boden: Ödehusen i älvdalen

Förutsättningar: Cirka 25 kilometer norr om Bodens stadskärna passerar Råneå älv, älvdalen. Ett kommun överskridande landskap som löper från Gällivare i norr till Luleå i öst. Norrbyarna, som byarna längs älvdalen kallas, har ett engagerat civilsamhälle och här bedrivs mataffär och en servicepunkt i samarbete mellan civilsamhälle och kommun. I området finns cirka 550 ödehus, kartlagda genom projektet Växa Tillsammans. Ett antal av dessa saknar dessutom kända ägare. 

Utmaning: Vilken roll kan det redan byggda spela  i framtidens samhällen? 

Teamet kommer att fokusera på frågan: Hur kan de kartlagda ödehusen användas och bidra till att möta behoven kring bostäder och goda livsmiljöer för både befintliga och nya invånare? Hur kan detta gestaltas med både ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet i fokus?

Vårt fokus ligger på att utforska och utveckla delningsarkitektur för att bättre nyttja ödehusen i Råne älvdal, och göra dem till hem för fler människor. Ett stort antal ödehus har tidigare kartlagts, och nu tar vi nästa steg för att hitta innovativa lösningar som kan förvandla dessa hus till en värdefull resurs för Bodens växande befolkning.


Vårt engagemang förenar flera viktiga områden:

  1. Resurseffektivitet: Genom att använda det redan byggda strävar vi efter att öka resurseffektiviteten.

  2. Landsbygdsboende: Vi vill öka användningen av ödehusen och därigenom göra det möjligt för fler människor att bo på landsbygden.

  3. Människocentrerad utveckling: Genom att bygga utvecklingen utifrån människorna på plats, stärker vi relationer och breddar visionen om vem som innoverar och bidrar till ett hållbart samhällsbygge med innovativa lösningar.

  4. Nya affärsmodeller och planering: Vi beskriver nya affärsupplägg och det paradigmskifte inom planering som krävs för att bättre förstå de värden som skapas när människor medverkar i samhällsutvecklingen och samnyttjar befintliga resurser.

Vårt team i steg II består av oss på TIP samt de engagerade experterna 

  • Erik Berg: Byggpedagog och tillsammansbyggare från Egnahemsfabriken

  • Karin Johansson: Skribent och folkbildare

  • Olof Landgren: Nyskapande konceptutvecklare

FAKTA

Steg II 2024

Visioner i Norr steg 2 är initierat av Rådet för hållbara städer, regeringens satsning för hållbar stadsutveckling. Bakom utlysningen står Boverket, ArkDes, Energimyndigheten, Vinnova och Formas, för Rådet för hållbara städer, tillsammans med kommunerna Boden, Gällivare, Kiruna, Luleå, Skellefteå och Umeå. Arbetet leds av ArkDes och finansieras av Vinnova, Formas och Energimyndigheten.

Steg I 2021-22

KONTAKT

Ansvarig arkitekt Anna Sundman, anna@theoryintopractice.se

VISIONER I NORR I

Boden & Luleås Case – Tvillingar i norr

Hur kan vi överbrygga det upplevda avståndet?

“Framtiden är att samsas”

​​Vår vision utgår från Bodens kommuns natur, dess invånare och byggnader som främsta resurs för att hantera utvecklingen som står för dörren. Industrins omställning innebär fantastiska möjligheter men kommer också kräva stora resurser i en framtid där tillgången till dessa resurser kommer bli alltmer knapp och där vi alla behöver minska vårt fotavtryck.

Vårt förslag är därför att inom det redan byggda addera en delad struktur av gemensamma rum, mellan det privata och det offentliga. En struktur och byggd miljö som ger alla Bodensare och Lulebor möjlighet att delta och bidra i omställningen, och som fördelar våra gemensamma resurser mer jämlikt. Det innebär ett synsätt som förflyttar fokus från två enskilda noders relation till hela kommunens nätverk och relationer. Visionen kan också sänka klimatavtrycket per person, trots att invånarna blir fler.

Redan idag finns en rad lokala initiativ och en kommunal planering som kan visa vägen för hur omställningen inte blir en begränsning utan en möjlighet till något mycket större. Här finns både erfarenheter och kunskap att hantera den positiva kris som kommunerna står inför – en möjlighet att utifrån omställningens ekonomiska och tekniska potential skapa helt nya värden för samhället i stort.

Team: Magnus Björkman och Anna Sundman, Theory Into Practice. Veronika Borg och Nils Borg, Borg & co. David Väyrynen, frilans/egen firma. Nils Björling, Chalmers ACE