Strukturstudie för Gamla Godsbangården i Umeå

I gott samarbete med landskapsarkitekt Veronika Borg och Trivector har TIP tagit fram en strukturstudie för Gamla Godsbangården i Umeå. Inom området vill Umeå kommun ge plats för nya bostäder, förskola, mobilitetshub och en gatustruktur med fokus på cykel och kollektivtrafik. Även placering av en evenemangshall och gymnasieskola har prövats.

Baserat på tre olika scenarier för en framtida utveckling togs tre olika strukturer fram. Dessa tre skisser gjordes medvetet olika, för att belysa skilda kvaliteter och möjligheter med olika sammansättning av funktionsprogrammet. 

Viktiga i arbetet har varit att läka stadsväven och länka omgivningens olika skalor, att utveckla kopplingar till omkringliggande stadsdelar samt att definiera nya stadsrum som en stadsdelspark, stråk och torg. Magnus Björkman på Theory Into Practice har haft rollen som ansvarig strukturarkitekt.

– Även i stadsplaneskalan har våra hjärtefrågor om hur och för vem vi bygger staden varit närvarande. När vi arbetar i dessa tidiga skeden handlar det mycket om att definiera en palett och en struktur som är flexibel för förändringar men samtidigt har specifika kvaliteter. Det kan handla om gaturummens mått och storlek - här har vi prioriterat de hållbara transportslagen med mer yta till gång och cykel, mindre yta till bilar. Vi har också lagt vikt vid att utforma kvartersstorlekar och fastighetsindelning för att möjliggöra en bredd av aktörer, från stora bolag till mindre byggemenskaper, berättar Magnus.

Föregående
Föregående

Workshop: Framtidens delade boende

Nästa
Nästa

Strukturbild Skaraborg vinner Planpriset 2020!