Konceptutveckling delat boende för Svenska Bostäder
Ett av de roligaste uppdragen vi jobbar med just nu!
På uppdrag av Svenska Bostäder arbetar vi med utvecklingen av delningstjänster och delat boende. Syftet med uppdraget är att ta fram ett flexibelt koncept för olika grad av delande i boendet som kan anpassas till olika målgrupper, preferenser och hyresnivåer. KTH OpenLab stöttar innovationsarbetet, bland annat genom att leda en workshopserie där olika perspektiv och kunskaper samlas. Konceptet ska besvara frågor kopplade till målgruppsanalys, rumsfunktioner, delningstjänster, uthyrningsmodell samt förvaltningsmodell. Konceptet är inte platsspecifikt utan ska kunna anpassas till olika kontexter. Med denna konceptutveckling vill Svenska Bostäder bidra till minskad ofrivillig ensamhet, lägre klimatavtryck, ökade möjligheter till cirkulär ekonomi samt lägre boendekostnader.
Nu har vi kommit halvvägs i utvecklingen. Vi har tagit fram en exempelsamling med olika grad av delning, från bostads- till områdesnivå. Trattat ner alternativen till ett fåtal huvudspår och utvärderat dessa utifrån kriterierna prisrimlighet, resurseffektivitet och social gemenskap. Nu är siktet inställt på att programmera och illustrera tre starka kandidater som vi kallar Delningsbostad, Kollektivhus Mini och Hybrid.
Delningsbostaden anses vara det mest prisrimliga och resurseffektiva alternativet och erbjuder en småskalig bogemenskap, men målgruppen blir begränsad till singelhushåll så länge BBR 3:227 Bostäder avsedda för en person med gemensamma utrymmen tillämpas för utformningen.
Kollektivhus Mini hämtar inspiration både från det svenska kollektivhusreceptet och från europeiska samtida exempel, för människor i alla åldrar och familjekonstellationer. Byggnadsprogrammet bearbetas för ökad prisrimlighet, resurseffektivitet och social gemenskap jämfört med traditionell nyproduktion.
Hybriden samlar egenskaper från både Delningsbostaden och Kollektivhus Mini för att uppnå ett bredare spektrum avseende nivåer av delande och målgrupper.