Örebrobostäder, Uppsalahem, Familjebostäder och IVL

Från p-plats till samlingsplats

Det här projektet bidrar till mer hållbara, inkluderande och estetiska livsmiljöer kring flerfamiljshus genom att samskapa, testa och utvärdera nya och enkla lösningar för omvandling av tillgängliga parkeringsytor till olika typer av samlingsplatser för boende. Därmed uppnås också ny kunskap om hur fastighetsägare kan arbeta för mer attraktiva livsmiljöer tillsammans med de boende.

Den största lärdomen vi tar med oss är hur bra det kan bli med enkla medel. Liksom att medskapande design kräver arkitekter som är mer sociala och pedagogiska och som kan improvisera tillsammans med människor och material på plats. Istället för timmar vid skärmen från arkitekternas sida och en anonym byggprocess, är “platsskapande” (placemaking) något helt annat som verkligen har potential att bygga och stärka grannskap. Community som det heter så bra på engelska. Medskapande design och platsskapande ger förutom vackra platser flera sociala mervärden som ökad egenmakt, stolthet och inflytande. En stärkt social infrastruktur som bidrar till lokal trivsel och välmående.

I Kortedala blev pop-updesignen en scen vid naturen efter inspel från boende. I randzonen mellan bebyggelse och natur byggdes en scen med hjälp av trätekniker som också lekmän kan bemästra. Från att ha varit en tråkig asfaltsyta är scenen nu en plats för samtal, vila, ett gigantiskt insektshotell, ett utflyktsmål för förskolan och kanske starten på ett nytt kreativt landskap, som byggs upp av boende och bostadsbolag i samverkan. Varmt tack till alla som deltog i design och byggande, till Familjebostäder för sin “hur-svårt-kan-det-va”-attityd och till Egnahemsfabriken som ledde bygg-workshoparna med bravur.

I Markbacken omvandlades över 100 kvadratmeter asfalt från tre parkeringsplatser och körytor till en lekfull och färgsprakande pop-up park. Designen utvecklades tillsammans med ungdomar från grannen Tegelbruket, Örebros ungdomsarena, och material för återbruk hittades på Örebrobostäders utelager. Vi valde att mjuka upp platsen och förstärkta naturelementen med träflis på marken, friliggande stockar och en ny slingrande kant av natursten. Konstverket “Trädet” dekorerades med individuellt målade träbrickor. En markmålning lik en färgglad utrullad matta skapades för det nya gång- och cykelvänliga stråket. Mattan fick tre “vävda” våder i fem kulörer, ljusare i mittersta våden och mörkare i de två yttre våderna. Asfalt och trafik som tidigare dominerande platsen har nu ersatts av lek och uteliv. Förbipasserande fångas av färgprakten och ler lite, innan de cyklar vidare.

Uppsalahem valde att omvandla en asfaltsyta framför husen i Gottsunda och i juni var det invigning av stadsdelens nya framsida. Människor samlades för att fira in den nya platsen. Här finns nu sittplatser och blommor under en återbrukad pergola och på marken en gemensam mönstermålning uppbyggd av färgglada trianglar. Markmålningen skapade vi en söndag strax innan invigningen. Det var ett intuitivt skapande med deltagare i alla åldrar, många barn. Oväntat stor variation kunde skapas av trianglar i fem färger, både motiv och mönster uppstod. Mönstren fördes över till en gemensam ritning av hela markytan för att sedan ritas upp på asfalten i skala 1:1. Dagen därpå kom målarna och det gemensamma konstverket stod klart!

FAKTA

Från p-plats till samlingsplats, 2022
Experimentell forskning, Testbädd, Samverkan, Innovation
Finansiär: Vinnova, Framtidens attraktiva livsmiljöer
Budget: 1,7 Mkr
Projektparter: TIP, IVL Svenska Miljöinstitutet, Örebrobostäder, Uppsalahem, Familjebostäder i Göteborg

KONTAKT

Ansvarig arkitekt Karin Kjellson, karin@theoryintopractice.se

I projektet, som initierats av IVL Svenska Miljöinstitutet, testar och utvärderar Örebrobostäder, Familjebostäder i Göteborg och Uppsalahem konkreta omvandlingar av parkeringsplatser till samlingsplatser. Fastighetsägarna har delat erfarenheter med varandra för att arbeta för mer attraktiva livsmiljöer tillsammans med boende.

Målet har också varit att ta fram ett spridningsbart koncept för flexibel design som fastighetsägare kan ta hjälp av för enklare omvandling av underutnyttjade ytor. Theory Into Practice har arbetat fram konceptet och stöttat fastighetsägarna i processerna för medskapande design.

Projektet har genomförts med finansiering från Vinnova genom utlysningen Framtidens attraktiva livsmiljöer.